fbpx
07/10/2019 pedja

Evropska turneja filma Težina lanaca 3

 

Težina lanaca 3Novi film srpsko-kanadskog režisera Borisa Malagurskog “Težina lanaca 3” premijerno će biti prikazan u Beču u petak, 25. oktobra, u bioskopu Gasometer Hollywood Megaplex, u organizaciji udruženja SPKD Prosvjeta. Projekcija počinje u 18 časova, a po završetku filma Boris Malagurski će se predstaviti publici i odvojiti vreme za odgovaranje na pitanja i fotografisanje.

Projekcija u Beču označava početak velike evropske turneje u okviru koje Adria Film organizuje svečane premijere u Nemačkoj u Nirnbergu, 27.10. u bioskopu CineStar Erlangen, Frankfurtu, 28.10. u bioskopu CineStar (Mainzer Landstr.) , i u Štutgartu, 2.11. u bioskopu UFA Palast.

Po završetku turneje u Nemačkoj, Boris Malagurski će nastaviti gostovanja na svečanim premijerama u Cineplexx bioskopima u Austriji i to u Lauterahu (3.11.), Insbruku (4.11.), Salcburgu (5.11.), Lincu (6.11.) i Gracu (7.11.).

Treći deo kontroverzne dokumentarne trilogije “Težina lanaca 3” objašnjava kako vojno-industrijski kompleks, moćne korporacije i političke interesne grupacije ugrožavaju naše zdravlje i goli opstanak, fokusirajući se na primer Srbije i drugih država širom sveta.

Težina lanaca 3Kroz analizu NATO bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom i gađanja postrojenja na mapama hazarda, što je dovelo do porasta u broju malignih oboljenja kod građana i ekološke katastrofe, film objašnjava kako je naš prostor postao eksperimentalna laboratorija velikih sila.

U nastavku se film bavi i temama genetički modifikovane hrane i zagađenja naše životne sredine, kao i uništavanja naših prirodnih resursa kroz izgradnju mini hidrocentrala. Dokumentarac na kraju razotkriva truli sistem u kojem živimo i predstavlja inspirativne priče boraca za bolje društvo, sa ciljem da se svi građani pokrenu i preduzmu nešto konkretno kako bi živeli u zdravijoj i pravednijoj Srbiji.

Intervjuisani su filozof Noam Čomski, umetnik Nele Karajlić, novinar Jovan Memedović, ekonomista Nebojša Katić, dr Danica Grujičić, premijerka Islanda Katrin Jakobsdotir, klimatolog Vladimir Đurđević, profesor Miladin Ševarlić i mnogi drugi.

 

, , , , , , , , , , , , ,